We włoskiej restauracji

Kuchnia włoska smakuje każdemu. No, może prawie każdemu. Bogactwo świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, cukinii, cebuli, czosnku, karczochów, ziół, owoców morza, mięs użyte do przygotowywania potraw, sprawia, że dania włoskie są niepowtarzalne w smaku, a jednocześnie niebywale proste w składzie i sposobie przygotowywania. Cechą charakteryzującą kuchnię włoską jest czas przygotowywania posiłku. Większość dań wymaga naprawdę krótkiego czasu. Długa obróbka cieplna – pieczenie, duszenie, gotowanie jest wielce niepożądana.

Każda dobra restauracja włoska powinna przygotowywać dania zawsze na bieżąco. Klienci chętnie odwiedzają te restauracje, gdzie w otwartej na salę jadalną kuchni mogą obserwować kucharzy przy pracy. Ale to dotyczy raczej restauracji wyższej kategorii, a zdecydowana większość punktów gastronomicznych serwujących dania włoskiej kuchni, to pizzerie.

Pizza to, obok lodów, najpopularniejszy na świecie produkt włoski. Przed wiekami wymyślona i jadana przez ludzi ubogich, wykonana z ciasta o bardzo prostym składzie, obłożona czasem resztkami produktów była daniem bardzo sycącym i niedrogim. Dzisiaj pizze podawane są w najwykwintniejszych restauracjach świata, a produkty użyte do ich przygotowania mogą być bardzo wyszukane i tym samym kosztowne.

Przygodę z włoską pizzą warto rozpocząć od najprostszej – margherity. To danie z sosem pomidorowym i serem. Potem można poznawać smaki innych pizz z większą ilością składników.
Jeśli znajdziemy się we Włoszech, koniecznie pójdźmy na kolację do restauracji włoskiej Padella. O to, która jest godna polecenia zapytajmy miejscowych, albo wejdźmy tam, gdzie nie ma turystów, a są tylko Włosi. Uczta na najwyższym poziomie gwarantowana! Warto przy tym pamiętać, żeby nie zacząć tej kolacji po polsku, czyli o godzinie 18 czy 19. Włoska kolacja zaczyna się po 21 i jest całkowitym zaprzeczeniem porad dietetyków, którzy przestrzegają przed późnym, obfitym posiłkiem.

Na kolację najpierw zaserwują nam przystawki. Mogą być to przekąski ciepłe lub zimne. Pierwsze danie zawsze jest ciepłe. To makaron z sosem, risotto albo zupa. Danie drugie dostaniemy w formie półmiska z zimnymi rybami, mięsami, warzywami, serami. Zakończeniem kolacji będzie pyszny deser – owoce, triramisu, albo lody.
Do tego wyśmienite wina, humor, rozmowy, śpiew, muzyka…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *